Oktobar 15, 2019, 09:46:31 am *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 101   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Don Rosa  (Pročitano 416023 puta)
Lord Vader89
Moderator
Jeremija
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 34 054« poslato: Septembar 13, 2010, 11:39:59 pm »

DON ROSA
- Nosilac krune Karla Barksa -

U pitanju je čovek koji je odgovoran za preporod Diznijevih stipova, kao (za sada) poslednji od legendarnih američkih stvaralaca. Neki ga zovu i naslednikom velikog Karla Barksa. Za sebe kaže da ne zna da crta, a o sopstvenom stilu da je ,,prepun nepotrebnih i iritirajućih detalja". Pogledajmo u nekoliko rečenica ko je zapravo Don Rosa.
Don Rosa, istaknuti ljubitelj porodice Patak.


Puno ime mu je Keno Don Hugo Rosa. Poreklom iz Italije, rođen je 1951. godine u Luivilu (Louisville/Kentucky/USA). Njegov deda po ocu je bio italijanski imigrant koji je po dolasku u Luivil osnovao građevinsku firmu, koja je ostala u porodici, pa, sve do izvesnog trenutka kad....ups! Verovatno s namerom da nastavi tradiciju i kad dođe vreme preuzme porodičnu firmu, Don Rosa je studirao i diplomirao građevinu. Od malena je bio veliki ljubitelj stripa, i to zahvaljujući starijoj sestri koja je revnosno skupljala Diznijeve stripove koji su u to vreme izlazili. Vremenom, Rosa je postao predani obožavalac tada aktivnog, i zauvek aktuelnog legendarnog majstora Karla Barksa (iako ga nije znao po imenu, autor se po stilu i kvalitetu veoma lako mogao izdvojiti iz gomile). Od ostalih stripova, skupljao je i Supermena, Malu Lulu (Little Lullu), kao i SF i horor izdanja iz '40-ih i '50-ih godina, dok ih još nije istrebio zloglasni Comics Code Authority. Priča se da je danas Rosina kolekcija strip-sveščica među najobimnijim u SAD. Takođe, Rosa je jedina osoba u Kentakiju, a možda i u čitavim SAD, koja vozi kola s tablicama COMICS! Ima čovek stila, zar ne?
Don Rosa ispred svoje kolekcije strip-sveščica, kao i sa starim tablicama s motivom "COMICS".


Kao autor stripova, Don je svoju karijeru počeo kroz razne fanzine i studentske novine, sa stripom ,,The Pertwillaby papers"; do diplome je uspeo da objavi 127 epizoda ovog stripa! Time je stekao izvestan ugled u SAD, u krugovima koji su pratili neafirmisane, takozvane ,,andergraund" stripove. Don Rosa nikada nije pohađao umetnicke škole niti kurseve crtanja, što je verovatno jedan od glavnih razloga da samom sebi spočitava da je ,,loš crtač" (naročito kada su u pitanju prve epizode Patkova koje je stvorio).
Prvi kaiš Donovog stripa ,,Pertwillaby Papers".


Iako je odavno ušao u ,,zrelo životno doba", Don se nikada nije odrekao svoje ljubavi iz detinjstva - stripova o porodici (Mek)Patak, a posebno onih iz pera Karla Barksa. Da je Rosa samo znao da će mu upravo ta strast doneti priliku da se pokaže kao autor, odnosno pripovedač, kao i da dođe do sâmog ,,prestola" na kome je nekada sedeo veliki Čika Carl.

Sredinom osamdesetih godina (prošlog veka!), situacija s Diznijevim stripovima u SAD nije bila najsrećnija. Veliki Karl Barks se povukao, a izdavačke kuće koje su nekada držale prava na Diznijeve stripove su ta prava izgubile. Izgledalo je kao da nema svetle tačke na kraju tunela, sve dok...

1986. godine pokrenuta je mala izdavačka kuća pod imenom ,,Gladstone Publishing", sačinjena od grupice vernih fanova Diznijevog stripa motivisanih ličnim zadovoljstvom i entuzijazmom. Štavise (mala digresija), upravo je Gladston odgovoran za to da se imena autora Diznijevih stripova stavljaju u prvi plan, zbog čega danas poznajemo imena i dela istaknutih autora Diznijevih stripova, poput Barksa, Flojda Gotfredsona, Ala Taliafera, Marka Rote, Vilijama Van Horna, Dona Rose, itd. U vreme kada je Gladston počeo s izdavaštvom, americkih autora Diznijevog stripa skoro i da nije bilo; svakako ne ako govorimo o kolosima poput Barksa, Gotfredsona ili Taliafera; zlatno doba Diznijevog stripa je bilo prošlo. U jednoj takvoj situaciji, Don Rosa se odvažio, podigao telefonsku slušalicu, i pozvao redakciju Gladstona, bukvalno moleći da mu se da prilika da uradi jednu priču o porodici (Mek)Patak. Prema njegovim rečima iz tog razgovora:

”Bio je rođen da pravi stripove o Patkovima u stilu velikog Karla Barksa!”

Da li je imao i najblazu predstavu koliko je bio u pravu....
,,Gladstone Publishing" sredinom 1980-ih godina, vraća klasične Diznijeve stripove nazad na američko tržište.


Bajron Erikson, tadasnji glavni urednik Gladstona, je video Rosine probne table i odlučio je da mu da šansu. (vremenom se pokazalo da je Erikson bio izuzetno značajan faktor u Rosinoj karijeri, ali biće reči o tome drugom prilikom) I tako je 1987. svetlost dana ugledao ,,Sun of the Sun”, prva zvanična Rosina priča o Patkovima! Rosa nije oklevao da se u startu pokaže kao vrstan pripovedač, što se videlo kroz više nego pozitivan odziv publike, kao i za nominaciju za nagradu ,,Harvi", u kategoriji za najbolju priču godine.
,,Sin Sunca", Rosin prvenac objavljen 1987. godine u izdanju ,,Gladstona".


Postalo je očigledno da ,,Son of the Sun” neće ostati Donova jedina objavljena priča, te da su mu vrata ka ostvarenom snu postala širom otvorena. Tako se odvažio na izuzetno hrabar potez, prodao porodičnu firmu, te prihvatio ugovor o trajnom angažovanju od strane Gladstona. Tako je u narednih nekoliko godina Rosa napravio niz izuzetnih priča, bilo kratkih humorističkih, bilo dužih, epskih priča izuzetno bogate radnje, prožetih istorijskim činjenicama, referencama na stripove Karla Barksa, na svoje omiljene filmove, i još mnogo toga.

Šta je to što je Rosu izdvojilo iz gomile? Upravo njegova već legendarna posvećenost likovima i njihovim pričama, obaveza da sve bude savršeno, poriv za obavezno smislenom radnjom, onako kako je to radio i Karl Barks. ,,Nizovi glupavih gegova koji se prostiru na nekoliko strana” su za njega bili nedopustivi. Stoga, iako zahtevnije i napornije, dugačke priče s kompleksnim zapletima i obiljem referenci na druga dela, kao i poveznicama sa stvarnim svetom, su one priče koje Rosa najviše voli da stvara. Prema sopstvenim rečima, ,,najvise je mrzeo kada bbi dobio zadatak da nacrta neku kratku humorističnu priču od deset strana.” (kategorija ,,ten pager/desetostranac" je uobičajjena za Diznijeve stripove). Uprkos tome što ne uživa u stvaranju priča čija bi radnja bila podređena gegovima, Rosa poseduje istaknut smisao za humor koji je vešto kanalisao kroz kadriranje, izraze lica, i nezaobilazne visprene igre rečima.
Don Rosin humor, isečak iz priče ,,Incident at McDuck Tower".


Međutim, karijera u Gladstonu nije bila dugog veka. Izdavač je bio previše mali da bi mogao da priušti da ima sopstvenog autora koji radi honorarno, jer su sa zaradom koju su ostvarivali jedva nadoknađivali troškove, te im je svaki autorski strip bio dodatni trosak. Šlag na tortu je bila Kompanija ,,Walt Disney", koja je uvela pravilo da se originalne table ne vraćaju autorima, kao što se ranije radilo. Ovo je navelo Rosu da definitivno raskine ugovor s Gladstonom, jer mu je prodavanje originalnih tabli omogućavalo dodatni prihod na skromni honorar. 1990. godine, Gladstonu je zvanično oduzeta licenca za izdavanje Diznijevih stripova, i to u korist Kompanije ,,Walt Disney", koja je prvi put u istoriji odlučila da sama izdaje sopstvene stripove! (od samog početaka, još iz Diznijevih dana, stripovi su im uvek bili licencirani drugim izdavačima).

Usledio je krizni period za Dona Rosu. Izgubio je posao kao autor stripova, nije više imao porodičnu firmu u koju bi se vratio, a nije mogao da radi za Kompaniju Volt Dizni zbog njihove nove politike o zadržavanju originalnih tabli. Ipak, ostvario je kontakt s holandskim izdavačem ,,Oberon", i za njih uspeo da uradi četiri priče (o za koje se ne može reći da ima mnogo reči hvale) po scenariju tamošnjih autora (,,Leaky Luck", ,,Forget Me Not", ,,Well Educated Duck" i ,,Give unto Others"). Takođe je i napisao scenario za jednu kratku priču u okviru serijala ,,Pačje priče" (Duck Tales), naslovljenu ,,Back in Time for a Dime!". Njegov komentar na ovaj strip je: ,,Nemam izgovor za nju, osim što mi je trebao posao.”Uvodni kadar Pačjih priča od četiri strane: ,,Back in Time for a Dime", za koju je Don Rosa napisao scenario.


Njegovo nezadovoljstvo ,,holandskim" pričama je odraz njegove želje da se sve uradi savršeno, odnosno....želje da bude i ostane – kompletan autor!

Potom je sam uradio dve priče za Oberon: ,,On a Silver Platter" i ,,The Pied Piper of Duckburg", a zatim i jednu priču za Kompaniju Volt Dizni: ,,The Money Pit". Nedugo potom se desio istorijski trenutak, kad je Don Rosa primio poziv iz Evrope, od strane redakcije danske izdavačke kuće ,,Egmont".  Na njegovo opšte zaprepađćenje, u Evropi je već stekao enormnu čitalačku publiku, koji je vapila za još Donovih stripova. Vapaj za Donovim pričama je išao ruku pod ruku s dugogodišnjim zahtevima starih fanova da redakcije nađu autora koji bi pravio nastavke Barksovih klasika. Egmont je uvideo da je Rosa savšen kandidat za datu ulogu, te ga je kontaktirao i ponudio mu ugovor. Dobivši veći honorar nego što je sanjao da će da dobije (a i da nije, siguran sam da to ne bi to imalo mnogo uticaja na njegovu konačnu odluku), Rosa prihvata ugovor, te od 1991. godine crta stripove za danski Egmont. Egmont je ostao izdavac kod kog je Rosa petnaest godina kasnije (2006. godine) zvanično okončao svoju karijeru autora stripova o (Barksovim) Patkovima.

Dalje ne treba previse pričati za potrebe ovog uvoda. Radeći za Egmont, Rosa se penjao prema vrhuncu svoje pripovedačke magije, čije bi granice bez sumnje još više pomerao da nije bio primoran da se povuče. Upravo time što je stvarao nastavke klasičnih stripova Karla Barksa, brzinom svetlosti je postao zvezda među evropskim fanovima, za koje (ispravno) tvrdi da su veći fanovi Patkova nego Amerikanci. Samo neke od tih nastavaka su ,,Return to Plain Awful”, ,,Return to Xanadu”, ,,War of the Wendigo”, ,,Last Sled to Dawson”, ,,The Lost Charts of Columbus", o kojima će nadugo i naširokko biti reči u ovoj temi.
Don Rosa i Karl Barks.


Ono što Dona Rosu izdvaja od svih drugih Diznijevih autora, pa čak i od sâmog Karla Barksa je činjenica da je uveo ,,3 dimenzije” u patkovgradski univerzum. Šta hocu time da kažem? Započeću odgovor jednim citatom: “U Patkovgradu, Karl Barks je centripetalna sila, dok je Don Rosa centrifuga, koja odrzava ceo sistem u ravnoteži.” I tako i jeste. Rosa je marljivo sakupljao sve podatke i sitnice koje je Barks razbacao u okeanu svojih priča, bile one legendarne ili marginalne (za Rosu ne postoje dobre i loše Barksove priče, nego samo Barksove priče), da bi ih njemu svojstvenom veštinom i predanošću stapao u jednu hronološki koherentnu celinu. Uveo je kontinuitet u Patkovgrad, i to kroz velika vrata! Strip koji najiskrenije govori u korist ove činjenice, koji je istovremeno i kruna Rosinog stvaralastva, jeste kapitalno delo  ,,Life and Times of Scrooge McDuck”, ,,Život i doba Baje Patka". U ovoj sagi u 12 poglavlja (i još 5 koja će kasnije da dođu), Rosa je ispričao životnu pricu Baje Patka od dana kada je kao siromašni dečak živeo u rodnoj Škotskoj, do prvog susreta s Pajom i sestrićima. ,,Život i doba" je povest o Bajinoj potrazi za sobom, bogatstvom, uspehu, ljudskosti, o gubitku iste te ljudskosti, i na kraju, o iskupljenju, i večnom slobodnom avanturističkom duhu.
,,Život i doba Baje Patka", dvo(plus jedan)tomno izdanje kuće ,,BOOM! Studios".


Za ,,Život i doba Baje Patka” Rosa je utrošio dve i po godine, a 1995. je za tu seriju osvojio prestižnu nagradu ,,Ajzner", za koju je u još nekoliko navrata bio nominovan. Nakon ,,Bajjinog života", Rosa je izradio veliki broj priča, i nakon što je stekao međunarodni status odobreno mu je više kreativne slobode nego što je ranije uživao. To se najviše odnosi na broj stranica stripa koji bi mu prilično često bio ograničen, na njegovo negodovanje. Direktan rezultat toga je činjenica da se u njegovim stripovima (posebno u onim kasnijim) može videti i preko deset panela po stranici, što je vrlo netipično za Diznijeve stripove.
Veliki broj panela po stranici, jedna od odlika Diznijevih stripova Dona Rose; tabla iz priče ,,The Coin".


Osim gorenavedenog, vizuelni stil Dona Rose odlikuju izuzetna količina detalja, kao i preciznost crteža. Štaviše, takva preciznost se ne može videti kod nijednog drugog Diznijevog autora. Senčenje, savršenstvo oblika, nepregledno more pojedinačno (uz pomoć šablona) nacrtanih novčića u trezoru Baje Patka....sve su to vizuelne odlike ovog velikog autora. Količina detalja koja odlikuje Rosin vizuelni izraz mi često daje povoda da ga uporedim s kolosom Albertom Uderzom, jer, kao što se često moglo videti u Asteriksu, Rosa u svakom svom stripu ima određeni broj naizgled nebitnih pozadinskih radnji, takozvanih ,,running gags” koji pažljivom čitaocu nepogrešivo izmamljuju smeh. Takođe, uvek su prisutne životinjice, najčešcće miševi, kao što smo se kod Uderza uvek mogli saplesti o kokoške i piliće. A kad spomenuh miševe, ne bih želeo da izostavim jednu vizuelnu odliku, da u mnoštvu stripova Rosa ne okleva da negde umetne malog Mikija Mausa, kao i detalj koji se (skorogotovo) uvek može naći u uvodnim kadrovima i naslovnim stranama - D.U.C.K.!
,,D.U.C.K." u uvodnom panelu priče ,,The Vigilante of Pizen Bluff"


Ne, nije u pitanju potpis ,,Paja Patak”; ,,D.U.C.K." je zapravo skraćenica za Rosinu posvetu večitom idolu i uzoru Karlu Barksu: ,,Dedicated to Unca Carl from Keno", odnosno: ,,Posveta čika Karlu od Kenoa". Pošto su mu izdavaci mahom zabranjivali da tu posvetu upisuje na vidnim mestima, s obzirom na to da se to kosilo sa Diznijevom odredbom o zabrani autorskih potpisa u stripovima, Rosa je morao da nađe način da posvetu sakrije. Od toga nastao interesantan sport za ljubitelje Rosinih stripova – potraga za posvetom ,,D.U.C.K." u uvodnim kadrovima.

Pored pripovesti o Baji Patku i njegovoj porodici (jesam li već spomenuo da je Baja Rosin omiljeni junak?), (to jest, pored toga što je započeo da je priča; nadamo se da će se naći dostojan naslednik da nastavi delo koje su dva velikana zapocela), Rosa je takođe ispričao o:

- Osnivanju Patkovgrada
- Osnivanju organizacije ,,Mladih izviđača"
- Razlozima zbog kojih Cakanog Caju prati sreća, a Paja Patak je prgave naravi (digresija: Cakani Caja se na engleskom zove Gladstone Gander, i to ime je Gladstone Publishing simbolično uzeo nadajući se da će im doneti sreću u poslu; njima nije, ali Donu i moru fanova širom sveta svakako jeste)
- Velikoj tajni koju čuva porodica (Mek) Patak
- Prvom susretu Baje s Buldozima
- Kao i s porodicom Pronalazača
- Još mnogo toga...

...poput porodičnog stabla porodice (Mek)Patak, koje je sastavljeno prema Barksovim beleškama.
Porodično stablo Patkova.Na veliku žalost ljubitelja (Diznijevog) stripa, Rosa je morao da se povuče iz posla, delimično zato što nije bio zadovoljan time kako ga Egmont tretira (da ne kažemo isokrišćava), a najviše zato sto mu je vid oštecen, zbog čega odavno nije u mogućnosti da pravi stripove kao nekada, kao ni da vrši iscrpna istraživanja za svoje prebogate price prepune preciznih istorijskih cinjenica (dosadan sam, zar ne?), koje bi primetili i oni koji zagledaju svaki detalj.

Nastavljajuci  Barksovu tradiciju, Rosa je ubedljivo razbijao predrasude o tome da Dizni podrazumeva strip namenjen (isključivo) deci, i pruža nadu za povratak Diznijevih stripova na veličinu koja ih je nekada krasila, uz potiskivanje beskonačnih, masovno proizvedenih šupljih stripova koji na dnevnoj bazi niču po raznim državama (Norveška, Danska, Francuska, Italija, itd.).

Osim što je crtao stripove, Don Rosa je autor brojnih naslovnih strana za izdanja širom sveta.Jedna od zaista mnogih Donovih naslovnih strana; nemačko izdanje njegovog stripa ,,Čuvari izgubljene biblioteke".


Po narudžbini je za razne izdavače uradio i mnoštvo kalendara, plakata, rasporeda časova...
Jedan od zaista mnogih Donovih kelandara s patkovgradskim motivima.


Don Rosa je opšte poznat kao autor koji je izuzetno privržen i odan svojim fanovima, jer smo za njega svi mi (uključujući i njega) fanovi Pataka i priča Karla Barksa. Istovremeno je izuzetno skroman i, dozvolićete mi da se ovako izrazim, jedan predobar covek!
,,Jaoooooj, napisah AleksandEr umesto AleksandAr, šta ću sad, teškomeni?!"


Čest je gost na brojnim stripskim manifestacijama, pogotovu u Evropi, i rado se odaziva na pozive raznih fanovskih udruženja da posećuje drzave, te da po striparnicama crta i potpisuje za fanove. Sećam se njegove replike na izjavu organizatora norveskog stripskog festivala ,,Raptus" u Norveškoj 2010. godine: “Don je imao veoma naporan vikend”. Rosa je automatski odgovorio: ,,Ma kakvi, danas sam crtao samo 5 sati, to nije ništa. Uostalom, za fanove nikada neću biti umoran!

U domaćim izdanjima, Rosu smo mogli da čitamo u onih nekoliko (predivnih, mada danas raskupusanih) brojeva edicije ,,Disney Show", između ostalog i priče: ,,Povratak u Ksanadu” (,,Return to Xanadu"), ,,More para” (,,Cash Flow") i ,,Cena uspomena” (,,Back to Klondike").
,,Cena uspomena", Rosina klacična priča ,,Back to Klondike" objavljena u domaćoj ediciji ,,Disney Show".


Takođe je bio povremeno zastupljen i ,,Mikijevom zabavniku” (najviše u ,,drugom talasu"), s pričama poput: ,,Oštro oko" (,,An eye for detail”), ,,Novinska vest s Jave" (,Cowboy Captain of Cutty Sark”), ,,Veliki kljunar" (,,Dreamtime Duck of Never Never”), itd....
,,Povratak u Ksanadu" (,,Return to Xanadu"), jedna od Rosinih priča koja je našla put i do stranica Mikijevog zabavnika (br. 1189-1191).


Na engleskom se, nakon uspešnih ili neuspešnih pokušaja od strane izdavačkih kuća ,,Gemstone", te ,,BOOM! Studios", koji su se mahom fokusirali na (re)izdavanje ,,Života i doba", Don Rosa napokon skrasio kod ,,Fantagraphicsa". Pre nekog vremena, ovaj vrhunski američki izdavač stripova s kojim Rosa ima dugu tradiciju saradnje, je počeo s hronološkim objavljivanjem njegovog rada na Dizniju, po ugledu na određene evropske projekte tog tipa. Ako mene pitate, po ovome što sam do sada video (prve četiri knjige, još dve stižu vrlo uskoro), američko izdanje je zaista najbolje, jer sadrzi kompletan materijal, izvesni paneli nisu cenzurisani, kolor je najubedljivije superiorniji od onoga sto Egmont servira po Evropi, i takodje sadrzi sve najbitnije predgovore i komentare koje se mogu videti i u evropskim izdanjima, a sve sa neizbežnim dodacima u obliku skica, naslovnih strana, i sličnih pikanterija. Jedina zamerka bi bio format, koji možda nije dovoljno veliki. Opet, uzmemo li u obzir da se njegove table nikad ne mogu reprodukovati u dovoljno velikom formatu, shvatamo da ovo i nije prava zamerka.
Prva knjiga kompletnog Rosinog opusa na Patkovima u izdanju američke kuće ,,Fantagraphics".


S tim u vezi, za sladokusce je IDW objavio i odabir Rosinih stripova u svojoj ediciji ,,Artist Edition", koja za cilj ima reprodukovanje crteža u originalnom formatu, i u obliku koji je najbliži mogući gotovoj tabli koju je dati autor izradio (u Rosinom slučaju, gotove istuširane table, pre bojenja). Naravno, kako je izdanje ograničeno, a format stravično veliki, cena ovakvog zadovoljstva je malko jača nego cena regularnih izdanja, pa ko voli nek izvoli.
Don Rosa i IDW-ovo izdanje njegovih stripova u ediciji ,,Artist Edition".


*** ***


Na moje (očajničko) pitanje da li je iole razmatrao mogućnost da nastavi rad na scenarijima po kojima bi crtao neko drugi, odgovor je bilo veoma odlučno “NE”.

Na pitanje da li Miki Maus pripada Patkovgradu, dobio sam kao odgovor još jedno (još odlučnije) ”NE”.

,,Ali, postoje tolike vrhunske priče od Flojda Gotfredsona, koje prikazuju Mikja, Šilju i Paju na okupu. Od svega toga bi mogla da se napravi super prica!?”, insistirao sam.

,,Kakve to veze ima? Gotfredson nije Karl Barks!”, uverljivo je odgovorio Don Rosa.
 
'Nuff said... :)
« Poslednja izmena: Oktobar 29, 2017, 08:57:55 am od strane Lord Vader89 » Sačuvana

Lord Vader89
Moderator
Jeremija
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 34 054« Odgovor #1 poslato: Novembar 22, 2010, 05:13:20 pm »

SPISAK TEMA I DISKUSIJAstrana 01 - "Don Rosa - Nosilac krune Karla Barksa"
               - spisak tema i diskusija
               - popis stripova Dona Rose
        
strana 02 - Porodicno stablo Patkova (a i Gusana i ostale zivine)
               - Don Rosin komentar o Deda Staji

strana 03 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 1 - "Son of the Sun"
            
strana 04 - kratak osvrt na Flojda Gotfredsona
               - malo o Diznijevim stripovima objavljenim u Srbiji

strana 05 - Al Taliafero u Rosinom stripu!

strana 06 - razvijanje Rosinog stila
               - urnebesni svedski prevodilac
               - Don Rosa - kopira samog sebe
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 2 - "Nobody's business"
               - Nekoliko strana Rosinih stripova iz Mikijevog zabavnika

strana 07 - o crtanom filmu i stripovima "Duck tales"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 3 - "Mythological menagerie"
               - o izdanjima Dizni stripova u Skandinaviji  

strana 08 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 4 - "Recalled wreck"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 5 - "Cash flow"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 6 - Cetiri kratke price - "Paper chase"; "Rocket reverie"; "Fir-tree frascas"; "Fiscal fitness"


strana 09 - o domacoj ediciji "Diznilend"
          
strana 10 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 7 - "Fit to be pied"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 8 - "Oolated luck"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 9 - "Last sled to Dawson"


strana 11 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 10 - "Metaphorically spanking"
               - PRESEK KARIJERE DON ROSE PO IZDAVACKIM KUCAMA

strana 12 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 11 - "The crocodile collector"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 12 - "Fortune on the rocks"

               - Uoci prikaza "Return to Plain Awful", osvrt na pricu Karla Barksa - "Lost in the Andes"

strana 13 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 13 - "Return to Plain Awful"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 14 - "The curse of Nostrildamus"
 
               - Novosti o stripovima iz SAD (28.11.2010.)  

strana 15 - Don Rosa u domacoj ediciji "Disney show"

strana 16 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 15 - "His Majesty, McDuck"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 16 - Cetiri kratke price - "Forget me not"; "Give unto others"; "Well educated duck"; "Leaky luck"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 17 - "On a silver platter"


strana 17 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 18 - "The pied piper of Duckburg"

strana 19 - dva intervijua sa Don Rosom, o pocecima, stilu, nacrtanim stripovima iz detinjstva....

strana 20 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 19 - "Back in time for a dime" (osvrt je ipak zavrsio na strani 24)

strana 22 - Don Rosa crta, kratak video; propraceno sa nekoliko ilustracija
               - Don Rosin osvrt na Karla Barksa: "CARL BARKS' CONQUEST OF EUROPE"

strana 23 - polucasovni video prilog o Don Rosi - interviju, crtanje
               - fotografije izdanja "Life and times of Scrooge McDuck": americki Gemstone i BOOM!-kids, kao i nemacki Ehapa

strana 24 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 19 - "Back in time for a dime"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 20 - "The money pit"

strana 26 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 21 - "The master landscapist"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 22 - "On stolen time"

strana 27 - Imena stanovnika Patkovgrada na srpskom jeziku!

strana 29 - Nekoliko eseja o Barksovom "Lost in Andes"; autor - Geoffrey Blum
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 23 - "Treasure under glass"

strana 30 - Uoci prikaza "Return to Xanadu", osvrt na price Karla Barksa - "Tralla La" i "The lost crown of Genghis Khan"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 24 - "Return to Xanadu"

strana 34 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 25 - "The duck who fell to Earth"
               - lista prica Karl Barksa na koje se Don Rosa pozivao kroz seriju Life and times of Scrooge McDuck (ova lista ce se ponoviti na jednoj od narednih strana)

strana 35 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 26 - "The island at the edge of time"

strana 36 - Don Rosa o stripu "War of the Wendigo"
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 27 - "War of the Wendigo"
               - video prilog, sa Don Rosom u obilasku njegove kuce #1 - Radna soba

strana 37 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 28 - "Super Snooper strikes again"
               - video prilog, sa Don Rosom u obilasku njegove kuce #2 - Prvi sprat
               - video prilog, sa Don Rosom u obilasku njegove kuce #3 - Drugi sprat, biblioteka
               - video prilog, sa Don Rosom u obilasku njegove kuce #4 - Donova kolekcija stripova
               - norveska verzija izdanja The Don Rosa collection, slike

strana 38 - Hronoloski prikaz Rosinih prica 29 - "Lo$ #1 The last of the clan McDuck"
               - Uvod u Lo$ #1, koji je izbacen iz konacne verzije stripa (7 strana)

strana 40 - naslovna strana Lo$ #1, originalna i cenzurisana verzija
               - Lo$ #1 - reference na Barksove (i druge) stripove!

strana 44 - Don Rosa cita blog Sveta stripa

strana 46 - mali preview DD Treasury by Don Rosa vol.1
               - nacrt za neostvarenu pricu "The starstruck duck"

strana 48 - Rosina posveta preminulom Reneu Gosiniju
              
strana 51 - fotografije prve knjige svedskog izdanja "Sabrana dela Dona Rose"
               - izvestaj sa susreta sa Don Rosom u Oslu, 27.09.2011.

strana 52 - Don Rosa odgovara na razna pitanja norveskih fanova

strana 53 - sjajan crtez fana Teda Johansena, posveta Donu Rosi
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 30 - "Lo$ #2 The master of Mississippi"

strana 57 - Don Rosa i Nil Gejmen
               - Lo$ #2 - reference na Barksove stripove!
              
strana 79 - Fantagraphics objavljuje sabrana dela Dona Rose
               - Hronoloski prikaz Rosinih prica 31 - "Lo$ #3 The buckaroo of the badlands"            


(nastavlja se.... Wink )« Poslednja izmena: Septembar 17, 2016, 02:18:06 pm od strane Lord Vader89 » Sačuvana

Lord Vader89
Moderator
Jeremija
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 34 054« Odgovor #2 poslato: Novembar 22, 2010, 05:13:20 pm »

POPIS STRIPOVA DONA ROSE


Uz svaki strip stajaće kratak opis (koji se postavlja paralelno sa osvrtom na priču koij ćemo praviti na ovoj temi; dakle, vremenom će uz svaki naslov da stoji kratak siže), kao i domaće izdanje tog stripa.


- Ljubičasta i narandžasta naizmenično označavaju regularne priče;
- Crvena označava priče iz "Life and times of Scrooge McDuck";
- Zelena označava dopunske priče iz "Life and times of Scrooge McDuck", one koje su završile u kolekciji "Lo$ Companion";
- Braon boja predstavlja priče u kojima Don Rosa nije bio kompletni autor;
- PODVUČENA LAVA BOJA označava domaće izdanje.


1987-04 The Son of the Sun  -  Igrom slučaja, Baja i sestrići otkrivaju trag koji vodi do izgubljenog hrama Sunca u Andima, i u njemu basnoslovnog blaga Inka.... Potraga neće biti tako laka, jer je porodici Patak za petama Škrta, opaki Bajin protivnik, koji još jednom, na svirep način, pokušava da postane najbogatiji patak na svetu....

1987-08 Nobody's Business  -  Ovo je jedna od onih priča zbog kojih ne možeš da ne voliš Paju! Patak retko kada srećne ruke, ali uporan, na kraju uvek zadovoljan onim što ima.

1987-10 Mythological Menagerie  -  Paja Patak se (još jednom) nameračio da sestrićima pokaže da je on uvek u pravu. Ovog puta, hoće da im prikaže životinje koje svet još nije video i pokaže im da Priručnik za mlade izviđače nije sveznajuć. No, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje....
(DISNEY SHOW 3  -  "ŠUMSKI CAR" - 09.1991.)

1987-12 Recalled Wreck  -  Paja rastura svoj legendarni crveni automobil, i za vreme kratke pauze, komšija mu rasprodaje svaki deo automobila, do poslednjeg šrafa, po celom komšiluku. Paja je odlučan da vrati svaki delić, i ni po koju cenu ga ne zanimaju alternativna rešenja, jer svaki deo koji bi zamenio, ne bi činio da to bude baš njegov auto!
(DISNEY SHOW 3  -  "SREĆAN BROJ 313" - 09.1991.)

1987-1 Cash Flow  -  U još jednom očajničkom pokušaju da dođu do sadržaja Bajinog kolosalnog sefa, Buldozi okušavaju sreću sa pištoljem koji ispaljuje zrake koji poništavaju silu trenja i inerciju tela. Drugim rećima, ništa ne može da ih zaustavi!
(DISNEY SHOW 3  -  "MORE PARA" - 09.1991.)

1988-02 Fit to be pied  -  U toku je takmičenje ko će da napravi najlepšu bundevu za Noć veštica u Patkovgradu. Paja predlaže komšiji saradnju, ali ponos ni jednom ni drugom ne da mira....

1988-03 Fir-Tree Fracas  -  Paja želi da se dokaže pred porodicom tako što će da napravi veličanstvenu novogodišnju jelku. Ipak, kada se žuri, ne polazi sve po planu....
(OVO JE IŠLO U DRUGOM TALASU MIKIJEVOG ZABAVNIKA, TREBA NAĆI BROJ I NASLOV)

1988-04Oolated Luck  -  Iz sve snage, Paja se upinje da učini nemoguće - da pobedi u nagradnoj igri u kojoj učestvuje i Cakani Caja! Kao i uvek - ko se zadnji smeje, najslađe se smeje....

1988-05 The Paper Chase  -  Baja Patak se trudi da ide u korak s dnevnom štampom.

1988-06 Last Sled to Dawson  -  Baja dobija pismo iz Klondajka, koje uzrokuje buđenje uspomena iz mladih dana. Ne oklevajući, vraća se vrati u grad u kom je zaradio svoj prvi milion, ne znajući da će uspomene da postanu stvarne....
(DISNEY SHOW 3 - "CENA USPOMENA" - 09.1991.)

1988-07 Rocket Reverie  -  Paja i sestrići su se zaglavili na džinovskom asteroidu, bez rezervnog goriva za raketu! Naravno, sve su to samo snovi....
(HR MM&F 21.08.2003. - "SVEMIRSKI SNOVI"; SR MM&F 11/2012 - 01.11.2012. - "SVEMIRSKO SANJARENJE")

1988-07 Fiscal Fitness  -  Baja Patak održava fizičku formu, za olimpijadu milijardera!  
(SR MM&F - 01.03.2007. - "FINANSIJSKA GIMNASTIKA" )

1988-08 Metaphorically Spanking  -  Standardna priča sve dece i omladine - ne ide nam se u školu! Nekada ima dovoljno hrabrih da se usude da pobegnu, i ovaj put su to Pajini sestrići. Naravno, život nas omladinaca ne bi bio tako interesantan da nam matorci, ili već oni koji treba da nas otkriju, uvek slučajnim spletom okolnosti prepreče put....

1988-10 The Crocodile Collector  -  Čuveni (Mek)Patkov zoolloški vrt sadrži sve moguće i nemoguće životinje koje su ikada postojale. Samo jedna i dalje nije tu - sveti krokodil iz Egipta, koji na leđima nosi misteriozne simbole. Paja i klinci dobijaju zadatak da odu u Egipat i pokušaju da nađu izgubljeni hram u kom se možda mogu naći poslednji primerci ove davno zaboravljene zivotinje....

1988-11 Fortune on the Rock or His Fortune on the Rocks  -  Baja je kupio stenovitu planinu od lokalnih Indijanaca, i zajedno sa sestrićima ide na lice mesta da vidi kakvu materijalnu korist može da ostvari od toga. Naravno, prvobitno se nadao dragim metalima ili mineralima, ali nekad ne mora da se kopa tako duboko da bi se pronašla vrednost....

1989-05 Return to Plain Awful  -  Dve kokoške koje su Paja i deca doveli iz kockaste doline, svakim danom su sve bolesnije, jer pate za svojim domom. Dečacima to slama srce, te pokušavaju da nagovore Baju da im omoguci da ponovo otputuju u Peru, i da vrate kokoške pre nego što bude prekasno! Iako naizgled nevoljan da im pomogne, Baja otkriva da u tome vidi odličan potencijal za poslovnu saradnju, i monopol nad izvozom kockastih jaja iz izgubljenog grada! Da ne bi za sobom povukli nepoželjne pratioce, porodica Patak u najvecoj tajnosti napušta Patkovgrad. Ali Bajin stari neprijatelj Skrta ima oči svuda....

1989-07 The Curse of Nostrildamus  -  Baja Patak je očajan zbog gubitka čitavih nekoliko desetina dolara(!!!!) na šta Raja, Gaja i Vlaja pominju da bi neko poput srednjevekovnog vidovnjaka Nozdrvamusa mogao da predvidi takve situacije, te bi se iste mogle sprečiti. Nakon konsultovanja sa Priručnikom za Mlade izviđače, patkovi saznaju da bi onaj koji bi nosio Nozdrvamusov medaljon oko vrata, nasledio sve njegove proročke moći. Sa zlatnim sjajem u očima, Baja brže bolje saznaje da nekada zemlja porodice Nozdrva danas pripada njemu. Prvim avionom porodica odlazi u Francusku i tamo nalazi medaljon, samo da bi se ispostavilo da medaljon donosi više nesreće nego sreće....

1989-08 His Majesty, McDuck  -  Opet je tvrdičluk uvalio Baju i sestriće u nevolju. Istorijski splet okolnosti je doveo do saznanja da brdo na kome se uzdiže čuveni trezor zapravo nikada nije bio deo Sjedinjenih američkih država, te da je danas legalni vlasnik te zemlje Baja Patak lično! Isprva, stari škrtac odlučuje da celu situaciju iskoristi da jos više uveća svoje nezamislivo bogatstvo, ali nije racunao na potpuno legalnu invaziju i opsadu trezora od strane nepokolebljivih Buldoga....

1990-03 Forget me not - U sveopštem haosu, Pata potpuno zaboravlja da je pozvala porodicu i prijatelje na proslavu sopstvenog rođendana....

1990-03 Give Unto Others - Pata pokušava da nauči Paju i sestriće lekciju o tome da je u životu bitnije misliti na druge, nego samo na sebe.

1990-03 On a Silver Platter - Maga Vračević uspeva u svojoj nameri da otme Bajin prvi novčić. Štavise, Baja joj ga je lično predao na tacni!

1990-04 Well-Educated Duck - Paja zamera sestrićima što neozbiljno shvataju školu, ali se ispostavlja da ni on nije bio bolji u svoje vreme.

1990-04 Leaky Luck - Baja i Caja šetaju ulicom, razmenjujući životne filozofije....

1990-05 The Pied Piper of Duckburg - Baja unajmljuje Proku Pronalazača da oslobodi Patkovgrad pacovske pošasti, sve do poslednjeg glodara! Prokina namera je da smućka sir koji će da privuce svakog gradskog pacova, te da ih po metodi Čarobnog frulaša sve odvuče van grada. No, kako smo i navikli sa Prokom, nije sve pošlo po planu....

(spring) 1990 Back in Time for a Dime! (Duck Tales) - Maga Vračevic prebacuje Bajinu vilu zajedno sa ukućanima u praistorijsko doba, i obećava da će da ih vrati u sadašnjost u zamenu za Bajin Prvi novčic. Baja mora brzo da razmišlja da bi nadmudrio staru vešticu....

1990-06 The Money Pit - Pohlepa će te progutati! Jednog običnog radnog dana u Bajinom sefu, Paja dolazi do ideje da mu Baja plaća rad novčićima koje Paja lično izabere iz sefa, imajući u vidu da su neki od njih izuzetno stari i izuzetno retki, te za njih može dobiti pozamašne sume od kolekcionara. Naizgled sjajan plan za brzo bogaćenje, ali što je brzo, to je i kuso....
(MZ 1204 - 03.11.1999. - "RUDNIK NOVCA"; SR MM&F - 01.02.2014. - "RETKI NOVČIĆI")

1990-11 The Master Landscapist - Još jedna priča o Pajinim fantastičnim sposobnostima koje traju jedan dan, a ovog puta iz pera Dona Rose! Pajin trenutni posao, koji ga je proslavio među visokim krugovima Patkovgrađana je - baštovan, ili tacnije - majstora pejzažne arhitekture! No, da je Paja i najtalentovaniji na celom svetu, zauvek će se spoticati o svoju preku narav....
(MZ 854 - 27.2.1991. - "STRUČNJAK ZA VRTOVE")

1991-01 On Stolen Time - Buldozi se vraćaju na scenu, sa još jednim paklenim planom! Novac iz Bajinog trezora misteriozno nestaje pred očima Baje i sestrića. Ubrzo od Proke saznaju da su Buldozi ukrali njegov novi izum - aparat za zaustavljanje vremena, te ga koriste kako bi se korak po korak bogatili na Bajin račun. Naravno, Baja se ne predaje tako lako, čak ni kada vreme stane....
(MZ 921 - 10.06.1992. - "ZAUSTAVLJENO VREME")

1991-01 Treasure Under Glass - Baja i sestrići su u potrazi za potopljenim španskim galjiama iz XVII veka, odnosno za blagom koje su transportovale. Galije nije teško pronaci, ali je teško odupreti se naporima lopova koji ne prezaju ni od čega da bi se dokopali blaga....
(MZ 1200 - 24.11.1999. / MZ 1201 - 03.11.1999. - "BLAGO SA ŠPANSKIH GALIJA")

1991-03 Return to Xanadu - Priručnik za mlade izviđače je iznedrio povod za novu avanturu! Prema legendi, tamo gde je nadjena kruna mongolskog vodje Džingisa Kana se nalazi i ostatak njegovog velelepnog blaga! Istog trenutka, Patkovi na celu sa Bajom odlaze na Himalaje, ne znajući da ih tragovi koji pokazuju put do izgubljenog grada Ksanadua, i nepreglednog blaga mongolskog carstva, zapravo vode u dolinu koja im je već poznata pod imenom Trala la....
(DISNEY SHOW 4  - 04.1992. - "POVRATAK U KSANADU"; MZ 1189 - 11.08.1999. / MZ 1190 - 18.08.1999. / MZ 1191 - 25.08.1999. - "POVRATAK U KSANADU")

1991-05 The Duck Who Fell to Earth - Preduzimljivi Baja je dođao na novu ideju kako da napravi unosan biznis - spađavanje satelita koji padaju iz orbite, te prodavanje skupocene elektronske opreme koje iz njih izvuče! Mora se priznati, ideja je nesvakidašnja, ali pokazuje se da je nije tako lako ostvariti....

1991-08 Incident at McDuck Tower - Paja je, nekim čudom, ponovo zaposlen kod ujka Baje. Ovaj put radi kao čistač prozora, i to ni manje ni više nego na najvišoj zgradi u Patkovgradu! Iako izvrsava dužnosti s mnogo veštine, kao i hrabrosti, jedna sitna nezgoda je dovoljna da ga dovede u opasnost da se sruši na zemlju, s vrha Mek Patkovog Solitera....

1991-10 The Island at the Edge of Time - Ostrvo od zlata je izniklo usred Tihog okeana, a Bajin satelit je to prvi zabeležio tik pre nego što se srušio iz orbite. Sreća je da je stigao da pošalje Baji podatke, ali je nesreća sto je pao na zemlju koja pripada Bajinom neprijatelju Škrti, čime i njemu omogućava da sazna tajnu zlatnog ostrva. Kao što se vec može pretpostaviti, trka ka ostrvu na vremenskoj granici je neizbežna....

1991-10 War of the Wendigo - Bajina industrija je odgovorna za velika zagađenja prirode, što ostavlja veliki trag na okolnim ekosistemima. Sama priroda će se postarati da se ravnoteža povrati, a u tome će joj pomoći dobro poznati patuljasti Indijanci....

1992-01 Super Snooper Strikes Again - Još jednom će Paja Patak okusiti kako je to kada imaš superherojske sposobnosti, pod maskom Super Snupera!
(MZ 0979. - 21.12.1994. - "SUPERDASA)

1992-08 Lo$ #1 The Last of the Clan McDuck - Ep o životu Baje Patka pocinje u Škotskoj, 1877. godine, gde mladi Baja živi sa svojom porodicom u siromaštvu. Na svoj deseti rodjendan, Baja zarađuje svoj prvi novčić, ali i spoznaje veličinu koju je nekada imalo prezime Mek Patak. S tim kao inspiracijom, ovažno se otiskuje na put prema Americi, zemlji prilike, s nadom da će tamo naći bogatstvo....

1992-08 Lo$ #2 The Master of the Mississippi - Baja stiže u Ameriku, i sreće se sa svojim stricem Angusom. Svoj prvi posao dobija momentalno, kao mali od palube na njegovom parobrodu. Ipak, ne ide sve tako jednostavno, jer Angusovi neprijatelji vrebaju s raznih strana, a Baja tek treba da pokaže ko je pravi gospodar Misisipija....

1992-11 Lo$ #3 The Buckaroo of the Badlands - Bajini životni put i avanture se nastavljaju. Po nepregledno velikim američkim prerijama, Baja dobija posao kao čuvar stoke. Prvi put dobija priliku da u tišini reflektuje nad svojim doživljajima u Americi, i da pošalje pismo porodici u Škotskoj. Ali, idila ne traje dugo, jer na scenu stupaju kradljivci stoke...

1993-01 Lo$ #4 Raider of the Copper Hill or The King of the Copper Hill

1993-03 Lo$ #5 The New Laird of Castle McDuck
(MZ 1115 - 11.03.1998. - "NA KRAJU DUGE")


1993-05 Lo$ #6 The Terror of the Transvaal

1993-06 Lo$ #7 Dreamtime Duck of the Never-Never  
(MZ 1141 - 09.09.1998. - "VELIKI KLJUNAR")

1993-07 Lo$ #8 King of the Klondike or The Argonaut of White Agony Creek

1993-09 Guardians of the Lost Library

1993-11 Lo$ #9 The Billionaire of Dismal Downs

1994-02 From Duckburg to Lillehammer
(MZ 1008 - 21.02.1996. - "VELIKI IZAZOV")

1994-03 Lo$ #10 The Invader of Fort Duckburg

1994-04 Lo$ #11The Empire-Builder from Calisota

1994-05 Lo$ #12 The Richest Duck in the World or The Recluse of McDuck Manor

1994-05 The Duck Who Never Was
(MZ 1182 - 23.06.1999. - "ROĐENDAN KOJI SE PAMTI" / SR MM&F - 01.05.2014. - "PATAK KOJI SE NIJE RODIO")

1995-01 The Treasury of Croesus

1995-03 The Universal Solvent  

1995-06 Lo$ #0 Of Ducks, Dimes and Destinies or Of Ducks and Dimes and Destinies

1995-09 Lo$ #8C Hearts of the Yukon

1995-09 The Incredible Shrinking Tightwad

1995-10 Gyro's Beagletrap

1995-10 The Lost Charts of Columbus

1996-05 The Once and Future Duck
(MZ 1038 - 18.09.1996. / MZ 1039 - 25.09.1996. - "NA DVORU KRALJA ARTURA")

1996-06 The Treasure of the Ten Avatars

1996-08 A Matter of Some Gravity  

1996-12 Lo$ #6BThe Vigilante of Pizen Bluff
(MZ 1143 - 23.09.1998. - "SLIKOVNICA O DIVLJEM ZAPADU"*)
*napomena - nije objavljen ceo strip; iz nekog razloga, prvih 16 strana je izostavljeno.

1997-05 An Eye for Detail
(MZ 1091 - 24.09.1997. - "OŠTRO OKO")

1997-06 A Little Something Special  

1997-07 Attack of the Hideous Space-Varmints or Attack of the Hideous Space Monsters  

1997-10 W.H.A.D.A.L.O.T.T.A.J.A.R.G.O.N.
(SR MM&F 01.10.2008. - "SVAKI POČETAK JE TEŽAK..." )

1998-01 The Sign of the Triple Distelfink
(MZ 1118 - 01.06.1998. - "SREĆAN STO POSTO")

1998-01 The Last Lord of Eldorado

1998-05 The Black Knight

1998-12 Lo$ #3B The Cowboy Captain of the Cutty Sark
(MZ 1169 - 24.03.1999. / MZ 1170 - 31.03.1999. - "NOVINSKA VEST SA JAVE")

1999-03 The Dutchman's Secret
(MZ 1212 - 19.01.2000. / MZ 1213 - 26.01.2000. - "ZAGONETNA MAPA")

1999-07 Escape from Forbidden Valley 2

1999-10 The Coin  

1999-11 The Quest for Kalevala  

2000-05 Attaaack!
(HR MM&F - 28.12.2000. - "NAPAAAAD!")

2000-09 The Three Caballeros Ride Again

2001-02 Lo$ #10BThe Sharpie of the Culebra Cut

2001-05 The Beagle Boys vs. the Money Bin

2001-10 The Crown of the Crusader Kings

2002-03 Forget it!
(HR MM&F 6/2002 - 21.03.2002. - "U PONORU ZABORAVA")

2002-05 Gyro's First Invention  

2002-12 The Dream of a Lifetime! ovaj nije direktno deo Lo$ - radnja se odvija u Bajinim snovima, koji njega, Paju, i Buldoge vode kroz sve avanture vidjene u Lo$ seriji
(HR MM&F 13/2008 - 19.05.2008. - "ŽIVOT U SNU")

2003-10 Trash or Treasure  
(HR MM&F - 30.10.2003. - "BOGATSTVO U SMEĆU" )

2004-02 The Old Castle's Other Secret or A Letter From Home  

2004-06 The Black Knight Glorps Again!

2005-01 The Magnificent Seven

2006-05 Lo$ #8B The Prisoner of White Agony Creek
« Poslednja izmena: Jun 09, 2019, 06:27:30 pm od strane Lord Vader89 » Sačuvana

AF
Asteriks
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3 110


Nigdje toliko algi kao u uvali moga djetinjstva...


« Odgovor #3 poslato: Septembar 13, 2010, 11:51:19 pm »

Li bate, kakav opis!  Bravo! Bravo! Bravo!

Eto, saznah nesto i o Diznijevim autorima  Grin
« Poslednja izmena: Septembar 14, 2010, 12:00:36 am od strane Jasko » Sačuvana
WOOLF
Hulk
*********
Van mreže Van mreže

Poruke: 12 833


Fairy tales are more than true...


« Odgovor #4 poslato: Septembar 13, 2010, 11:53:02 pm »

Svaka čast,odlično urađeno.
Sačuvana

Trazim prvu kutiju Uncle Scrooge and Donald Duck the Don Rosa Library!!!
Djole
Global Moderator
Asteriks
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4 142


Škrabalo


« Odgovor #5 poslato: Septembar 14, 2010, 09:58:27 am »

Malo sam kopao, i Italijani su takođe reprintovali "Život i priključenija Baje Patka" (jeste, volim arhaizme, pa šta  Grin), prvo  u SC i ograničenom HC izdanju (što verovatno košta k'o suvo zlato), a i Republika je imala ovo izdanje:koje obuhvata sve sem "Zarobljenice potoka Bele Agonije", i verovatno je najjeftiniji i najpovoljniji način da se sve nabavi (pa, bar za mene Cool )

Inače, da, gre'ota je što se Asteriks slavi kao vrhunac stripovske literature "za sva pokolenja" a odlične Dizni priče zanemaruju.
« Poslednja izmena: Septembar 14, 2010, 10:00:47 am od strane Djole » Sačuvana

“Brezvezarije! Prozrakaste brezvezarije!”
KOMIKO
Paja Patak
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 2 466


Издавачка кућа


WWW
« Odgovor #6 poslato: Septembar 14, 2010, 12:48:57 pm »

U, fenomenalna tema i još bolja realizacija!
Nedavno sam sa klincem po netu utvrđivao ko je kome i u kakvom srodstvu od porodice Patak.
Sačuvana
KOMIKO
Paja Patak
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 2 466


Издавачка кућа


WWW
« Odgovor #7 poslato: Septembar 14, 2010, 12:51:02 pm »

Da li ste znali da je Proka Pronalazač ustvari pile, a Cakani Caja polu gusan polu patak?
Sačuvana
Lord Vader89
Moderator
Jeremija
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 34 054« Odgovor #8 poslato: Septembar 14, 2010, 01:04:31 pm »

Da li ste znali da je Proka Pronalazač ustvari pile, a Cakani Caja polu gusan polu patak?

za Proku i nisam znao Smiley mada, sada kada pogledam, i ne bih mu dao da bude nista drugo osim pileta Cheesy Cheesy Cheesy
a Cakani Caja je zato tako lep, uzeo od obe vrste ono najbolje Cheesy Za njega se moze videti na porodicnom stablu Smiley (BTW, sad cu da stavim vecu verziju porodicnog stabla, da bude preglednije Smiley

A inace, sto se tice Proke, Rosa nam je omogucio da vidimo i njegovog oca i dedu, i obojicu ocima Baje Patka Smiley Deda je izmislio prvi motor sa unutrasnjim sagorevanjem, a otac je bio jedan od prvih Mladih izvidjaca Smiley Wink

Glede samog porodicnog stabla, Rosa je tu bio izuzetno dosledan Barksovoj zaostavstini. Poceo je od skice za stablo koju je Barks koristio pri sastavljanju sopstvenih stripova. Svaki clan klana Mek Patak prikazan na slici se pojavio u Barksovim stripovima, kao i na primer Kornelijus Liska, osnivac Patkovgrada, i deda Bake Kate Smiley (koja zapravo nije ni u kakvom srodstvu sa Bajom Wink )

Jedine likove koje je Rosa izmislio su oni koji su bili potrebni da bi se stablo  upotpunilo, tipa Prajina majka, pa zene Klintona i Kejsija Liske, itd....

(Cornelius/Clinton/Casey Coot (eng. - Coot, srp. - Liska) Smiley )
Sačuvana

Lord Vader89
Moderator
Jeremija
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 34 054« Odgovor #9 poslato: Septembar 14, 2010, 03:25:30 pm »

Malo sam kopao, i Italijani su takođe reprintovali "Život i priključenija Baje Patka" (jeste, volim arhaizme, pa šta  Grin)

sta fali, bas je do jaja Cheesy

Citat
prvo  u SC i ograničenom HC izdanju (što verovatno košta k'o suvo zlato), a i Republika je imala ovo izdanje
znas li koliko kostaju ova izdanja? taj SC barem?

Citat
koje obuhvata sve sem "Zarobljenice potoka Bele Agonije"

voma znamenito, s obzirom na to da je to poslednja prica koju je Dosa napravio pre nego sto se povukao, kao i poslednja prica u (prosirenom) "Life and times of SMD". Prica je takodje i Donov licni favorit! Kako i da ne bude uostalom....nedodirljivog Baju Patka je neko uspeo da (do)dirne.... Smiley


Citat
Inače, da, gre'ota je što se Asteriks slavi kao vrhunac stripovske literature "za sva pokolenja" a odlične Dizni priče zanemaruju.

yeah

« Poslednja izmena: Januar 20, 2011, 11:47:59 am od strane Lord Vader89 » Sačuvana

Rick
Bob Rok
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 539« Odgovor #10 poslato: Septembar 14, 2010, 03:57:05 pm »

Lorde,  Hail Bravo!

Ne mogu da verujem da već danima kopam po internetu tražeći table, ilustracije i intervjue Roze i Barksa (malo, malo pa uhvatim sebe kako to radim), a baš sam juče pročitao Rozin tekst o Barksovom uticaju na njegov rad. Još kao klinac sam se divio njegovim tablama objavljenim u ediciji Disney show. Kakvi  su to stripovi  Shocked

Inače na letovanju u Grčkoj sam se uverio da i Grci imaju više filinga za velike Dizni majstore-našao sam gomilu HC izdanja posvećenih upravo pomenutim majstorima, ali i Kavacanu pre ostalih, kao i uopšte gomilu Diznijevih izdanja.

Ah, da, da ne zaboravim... ZAŠTO TOGA NEMA KOD NAS Tongue Pull hair Grrrrrr


« Poslednja izmena: Januar 17, 2016, 03:09:14 pm od strane Rick » Sačuvana

Djole
Global Moderator
Asteriks
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4 142


Škrabalo


« Odgovor #11 poslato: Septembar 14, 2010, 04:18:58 pm »

Ovi dole su uglavnom njemački, Lustigetachenbuch (nekad bilo Tachenbusher), imam gomilu sa Paperinikom (Fantomias u DE verziji, a kako beše kod nas? Super Paja?) iz vremena kad sam bio klinac.

Samo što nemački još nisam naučio.  Banghead
Sačuvana

“Brezvezarije! Prozrakaste brezvezarije!”
Rick
Bob Rok
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 539« Odgovor #12 poslato: Septembar 14, 2010, 04:25:31 pm »

Da, one druge verovatno podsvesno nisam slikao da se ne bih sada  Pull hair
Odrastao na Politikinom Zabavniku, Mikijevom Almanahu i Zabavniku. Moji su se nekako lakše odlučivali da mi kupi ova izdanja, nego Dnevnikova ili neka druga. Ako je neko opčinjen tim stripovima na svaki način, ja sam! Drool A super ako nas ima još!
Što se drugih stripova tiče uvek znamo kome da se obratimo i kažemo šta je to što bismo želeli da bude objavljeno, ali u ovom slučaju  Hmm

Kako bi trebalo da izgleda ta kampanja (poput one o povratku Mister Noa na kioske koja jeste urodila plodom)? Ovaj forum je svakako mesto koje će ubuduće izdavači pažljivo ispitivati.

P.S. Mislio sam da je crtao na većim tablama
Sačuvana

Lord Vader89
Moderator
Jeremija
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 34 054« Odgovor #13 poslato: Septembar 14, 2010, 04:56:25 pm »

Ne mogu da verujem da već danima kopam po internetu tražeći table, ilustracije i intervjue Roze i Barksa (malo, malo pa uhvatim sebe kako to radim), a baš sam juče pročitao Rozin tekst o Barksovom uticaju na njegov rad. Još kao klinac sam se divio njegovim tablama objavljenim u ediciji Disney show. Kakvi  su to stripovi!

slazem se! i ja se prvih njegovih stripova secam upravo iz Disney showa, koji je bilo stvarno jedno prelepo izdanje.
Cash flow, i Last sled to Dawson, ako se ne varam, jer mi je zadnja scena ostala u secanju za vek vekova. Zato sam prvobitno zavoleo Disney show, jer su tu bili oni stripovi "koji su imali odlican crtez!" eh, kako su ti male stvari dovoljne kad si klinac Smiley
Last sled to Dawson je izdat u onoj knjizi u kojoj je prva prica Miki Maus - serif iz Zlatodjije.


Citat
Inače na letovanju u Grčkoj sam se uverio da i Grci imaju više filinga za velike Dizni majstore-našao sam gomilu HC izdanja posvećenih upravo pomenutim majstorima, ali i Kavacanu pre ostalih, kao i uopšte gomilu Diznijevih izdanja.
Na slici nažalost nema HC (nosim ih u sećanju  Embarrassed dok ne budu na polici)


sto kaze drug Djole, ovo su Nemci. Iako, slicna izdanja (pocket i giant size) imaju i skandinavci, francuzi, talijani....ruku na srce, to je djubre za masovnu produkciju, ali je super za klince Smiley

Citat
Ah, da, da ne zaboravim... ZAŠTO TOGA NEMA KOD NAS Tongue Pull hair Grrrrrr

daj da nagovorimo nekoga da nam izda Smiley
skupi se svih nas 30, pa kuke i motike i generalni strajk Smiley

Ovi dole su uglavnom njemački, Lustigetachenbuch (nekad bilo Tachenbusher), imam gomilu sa Paperinikom (Fantomias u DE verziji, a kako beše kod nas? Super Paja?) iz vremena kad sam bio klinac.

Samo što nemački još nisam naučio.  Banghead

(superhero Paja se u Mikijevom zabavniku (Politika) zvao "Fantom Paja"; "Super" je bio Silja Smiley )

inace, kad asm se vratio letos iz Austrije, rekao sam sebi da cu da naucim nemacki samo zbog stripova Smiley
i to mahom zbog Diznija, igrom slucaja Smiley

Da, one druge verovatno podsvesno nisam slikao da se ne bih sada  Pull hair

ajde, da vidimo, pleeeease Smiley

Citat
Odrastao na Politikinom Zabavniku, Mikijevom Almanahu i Zabavniku. Moji su se nekako lakše odlučivali da mi kupi ova izdanja, nego Dnevnikova ili neka druga. Ako je neko opčinjen tim stripovima na svaki način, ja sam! Drool A super ako nas ima još!

sta da ti kazem, meni je prvi strip u zivotu kupila majka kada sam imao 5 godina, i to je bio Mikijev zabavnik #2 (Politika, again Cheesy ) Smiley ima nas, samo malo da izadjemo na svetlo Wink

Citat
Što se drugih stripova tiče uvek znamo kome da se obratimo i kažemo šta je to što bismo želeli da bude objavljeno, ali u ovom slučaju  Hmm

Kako bi trebalo da izgleda ta kampanja (poput one o povratku Mister Noa na kioske koja jeste urodila plodom)? Ovaj forum je svakako mesto koje će ubuduće izdavači pažljivo ispitivati.

jedino da zatrpavamo redakcije mejlovima Cheesy
izdati odmah nesto kao LATOSMD bi mozda bio los potez, mislim da bi neka uvertira najpre dobro dosla. dakle, na kioske, u obliku onih pocket izdanja ili albuma kao sto je Gladstoun izdavao (HAIL! HAIL! HAIL!)
e sad....to bi trebalo i da bude jeftino, da bi klinci i njihovi matorci to hteli da uzimaju....

(naravno, ovo djubre koje se ovih dana moze videti po kioscima je totalno van diskusije!)

pa kad se malo pusti korenje, onda da se lepo pocne sa Barksom, Rosom, Gotfredsonom, Taliaferom, Rotom, i tako dalje....

Citat
P.S. Mislio sam da je crtao na većim tablama


ma kakvi, A3 je sasvim dovoljan Smiley

mada....kada crta za fanove, obicno nacrta ogromnu glavurdu, to mu je najlakse, a i isto lepo ispadne Smiley

evo sta je za mog buraza uradio:

Sačuvana

Rick
Bob Rok
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 539« Odgovor #14 poslato: Septembar 14, 2010, 05:09:31 pm »

Toliko vremena provedoh na različitim forumima a nigde ni reči o ovim majstorima koliko na ovom u samo pola sata! Bravo!

Ne odjavljuje mi se, ni privremeno, sa teme, ali moram, obaveze. Fine ideje, Lorde!
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 101   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.203 sekundi sa 22 upita.