Brajan Talbot:Granvil 1 (Darkwood)
Brajan Talbot:Granvil 2 - Ljubavi moja (Darkwood)
Brajan Talbot:Granvil 3 - Crna ovca (Darkwood)
Brajan Talbot:Granvil 4 - Badnje veče (Darkwood)
Pre nekih pet godina sam pročitao prva dva albuma,i nekako mi je ostalo u pamćenju da je u pitanju strip koji se i ne mora odmah pojuriti,te sam do trojke i četvorke došao tek nedavno,a pre nego što sam ih pročitao,podsetio sam se gradiva iz prva dva toma.I najpre moram reći - avaj,kakva greška što ovo nisam nabavio u realnom vremenu - pre svega što nisam dao ovom sjajnom stripu bodove na glasanju za Oskara i strip album na DW forumu (mada,na veliku žalost,ne bi im to nikako popravilo sramotno loše pozicije na obe top liste).
Granvil je antropomorfni ukronijski stim pank akcioni noir - a pre svega odličan serijal.A odličan mi je zbog totalno dojajne atmosfere koja mi je legla ko budali šamarčina.
Granvil-detektiv/inspektor Lebrok,opasan "mamojeb" i pomoćnik mu detektiv Paci,istražuju navodno samoubistvo diplomate Li-Vidrana,iza kojeg stoji ozbiljna zavera Francuskih moćnika.
(
na mišiće)
5/5 *kako nisam uočio prvi put da je Talbot malo
pozajmio Murovu ideju iz Nadzirača??
*sjajna ideja sa "testolikima",to jest ljudima,čiju će ulogu autor kasnije produbiti;prvi put u nekom antropomorfnom stripu kojeg sam čitao,da se pojavljuju i ljudi
*kod prvog čitanja,završnica mi je malo više pokvarila opšti utisak,što sada nije bio slučaj.
*u svakom nastavku videćemo razne posvete - ovde imamo Milua - Tintinovo psa
Granvil 2: Ljubavi moja - Edvard Mastok,zvani Besni pas,stari znalac Lebroka i Pacija,na sumnjiv način beži iz zatvora;trag ubice vodi u Granvil,gde se upućuju naši junaci,a iz ubistava prostitutki će isplivati neke stare rane,obojene visokom politikom.
5/5*upoznajemo Bili,koja će postati stalan lik serijala,kao i pariškog inspektora Rošea,takođe sa budućim angažmanima.
*kraj pomalo predvidljiv,jbga.
Granvil 3:Crna ovca - Žil Roše dolazi iz Granvila u London,kako bi zamolio Lebroka da mu pomogne da razjasni ubistvo čuvenog umetnika Gistava Gavrana,koje se desilo u jako čudnim okolnostima.Jazavac i Paci odlaze preko Lamanša,a sticajem okolnosti nabasaće i na Bili.Istraga dovodi do tragova koji ukazuju da se u pozadini zločina kriju krupne stvari.
5/5*petarda za Crnu ovcu je jača od one za Ljubavi moja
*meda Pedington na 15.stranici
*testoliki dobijaju sve zapaženiju ulogu u serijalu
Granvil 4:Badnje veče - gospođa Dojl(he,he...),Lebrokova domaćica,angažuje ga da joj pronađe sestričinu;brzo će se pokazati da je klinka pobegla u sektašku komunu Srebrna staza,čije je središte u Parizu,pa Lebrok odlazi za Granvil - tamo se opet sastaje sa Bili i Rošeom,ali glavni sadrug će mu biti jedan testoliki,pljunuti Talični Tom.
U pozadini potrage za tinejdžerkom,dešavaće se mnogo toga,između ostalog i priča oko porekla testolikih.Vrh mi je ova epizoda.
5+/5*pored Taličnog,u jednoj sceni će se pojaviti i Asteriks&Obeliks.
Šta reći za kraj?
Jedan ogroman

Darkvudu za odabir serijala i samo izdanje - tehnikalije,prevod...sve za čistu desetku.
Jedan mi od najboljih serijala koje izdaju darkvuđani.
Ostao je još jedan album (
https://www.bedetheque.com/BD-Grandville-2009-Tome-5-Force-Majeure-334203.html ),i to na 170 i kusur stranica,pa se nadam da ga nećemo predugo čekati.