Radice&Turconi:Zabranjena luka (Fibra)
Zabranjena luka,italjanskih autora,Tereze i Stefana (koji su u stvarnom životu par) je definitivno jedan od najmarkantijih strip albuma prošle godine,i iako sam imao ovde visoka očekivanja,opet sam na neki način ugodno iznenađen samim stripom,mada ne i oduševljen.
Abela,mladog brodolomnika pronalazi gospodin Roberts,prvi oficir jednog engleskog broda,i prima ga u svoju posadu kao malog od palube,dok ne stignu u Englesku.On je inače zamenio kapetana,koji je nedavno pokrao plen sa broda i ubio par ljudi te netragom nestao.
Dečak će se pokazati kao jako neobičan te veoma sposoban za broske poslove,i prirašće za srce svima.
Kad stignu u domovinu,Robertson vodi dečaka u gostionicu kod tri sestre,inače kćeri ozloglašenog kapetana,i tamo ga smešta;Abel će sa devojkama razviti različite odnose,pri čemu će ga najmanja prosto obožavati;ali najintrigantniji odnos će imati sa vlasnicom lokalnog bordela,lepom i setnom Rebekom,kao i jednu zajedničku osobinu - obadvoje vide na horizontu,u magli,nepostojeću luku.
Zabranjena luka je prelepo nacrtani i jako lepo ispripovedan miks avanture,romanse,trilera,mistike,a sve to zavijeno u poetičnu foliju.
Što se tiče crteža - definitivno jedan od upečatljivijih koje sam imao prilike gledati.Iako sam ljubitelj obojenog stripa,ovde je baš fazon u crno/belom.
Što se tiče priče - prva trećina me rasturila;način na koji Tereza vodi priču,dijalozi...ma sve za čistu desetku.I taman kad sam pomislio da sam dobio još jedan strip iz kategorije 5+/5, priča,za moj ukus,počinje da bude malo prerazvučenija,natrpanija tekstom,kao i poezijom,čiji nisam ljubitelj.Kraj jako dobar.
Sa jedne strane,strip toplo preporučujem, a sa druge ostaje mala žal što priča nije bila,barem za mene, nešto bolja.
4.5/5*Zabranjena luka spada u one stripove kojima će te se više puta vraćati;plus za njega
*samo izdanje je jedno od lepših Fibrinih (što baš i nije lako u žestokoj konkurenciji)
*skroz sam zadovoljan prevodom Ružice Babić
*otrilike,od prelomnog trenutka usripu (ko je čitao zna o čemu pričam) kreće taj neki pad,opet ponavljam,za mene,u priči.Ko zna,možda kod sledećeg čitanja promenim mišljenje.I znam da ću opet zvučiti malo "balkanski",ali za to vidim kao krivca pol autora - samo žena može ovako da zamrsi,bespotrebno,priču koju je fenomanalno vodila.