mi imamo problem jer mistifikujemo inteligenciju u našoj kulturi, a većina ljudi nije svjesna da pitanje inteligencije postaje kritično tek kod graničnih slučajeva i retardacija, a i tad nije toliko ključno kao recimo porodica i sredine. i da, izjednačavamo "inteligenciju" sa nizom pozitivnih osobina - odnosno da ta osoba sluša "dobru" muziku, ima "ispravne" stavove (bliske našima), postupa na načine koje bismo označili kao "dobre", sigurno je inteligentna... to su iluzije. neki od najneprijatnijih i "najgorih" ljudi koje srećete su jako inteligentni.
Ovo je apsolutno tačno.
Kao i to da i na drugoj strani ima "loših".
To što je neko "neinteligentan" ne znači da je ta osoba automatski Dobrica Erić.
Samo što je kod takvih možda lakše uočiti tu stranu ličnosti.
Svako je slobodan da daje validaciju neke ličnosti, i to i neminovno čini čak i kada mu to nije namera, verovatno na nekom primalnom nivou.
Samo što bi onda svako trebao da razluči sam sa sobom neke stvari, da ne bi sebe doveo u zabludu. Pa onda ide standardno "loše sam procenio njega/nju" no shit, Sherlock. Mislim, ako ti je neko dobar samo zato što voli isti strip/bend/partiju (nađi uljeza) kao i ti, onda ne treba da te čudi kada ljudi donose zaključke o tebi samo na osnovu te tvoje osobine.